lördag 20 augusti 2011

Helsingborgs Dagblad:

Nya Kallis tar form med krog och golf intill

Gamla Kallis är historia och snart börjar det nya badet byggas. Målet är invigning till påsk 2012. Nästa vår väntas också en ny restaurang och en äventyrsgolfbana stå klara bredvid.

Bildmaterial

Så här ska nya Kallis se ut från havet. Till vänster ligger herravdelningen och till höger damavdelningen vilka inhägnas med plank. Fasaderna på badhuset kläs med träpanel och byggnaden förses med grönt sedumtak. För de ursprungliga ritningarna svarade landskapsarkitekten Jeppe Aagaard Andersen i Helsingör. De bearbetades sedan av honom tillsammans med Horisont arkitekter i Malmö som signerat slutförslaget och bilden.
Den permanenta restaurangbyggnaden för Sillen & Makrillen får betsade träfasader och harmonierar arkitektoniskt med nya Kallis. Här syns fasaden mot norr varifrån det blir fri utsikt över Sundet. Ritningarna har utformats av Arkitektlaget.

Stormig historia

Norra kallbadhuset, Kallis, har genomgått skiftande öden sedan den första anläggningen togs i bruk 1864 i höjd med Tågagatan. Efter att byggnaden två gånger förstörts av stormar invigdes 1903 ett nytt badhus på den nuvarande platsen. Men 1968 var det i så dåligt skick att det på valborgsmässoafton eldades upp av brandkåren. Året därpå stod det Kallis klart som nu rivits tillsammans med den senare uppförda sporthallen.
I början av 2000-talet lanserades flera mer eller mindre vidlyftiga bad- och spaprojekt för att förnya Kallis. Följden blev en intensiv debatt och kommunen tänkte så småningom om. Hösten 2009 började skisser tas fram på en mindre anläggning som det sedan också var många turer kring.
HELSINGBORG. I sommar har gamla Kallis jämnats med marken. Bygglovet för det nya kallbadhuset godkändes i juni och inom kort sätter entreprenören NCC spaden i sanden.
Senare i höst är det meningen att en permanent restaurangbyggnad ska börja ta form intill. Det lovet blev också klart i juni och på torsdag väntas stadsbyggnadsnämnden även säga ja till en äventyrsgolfbana mellan Kallis och strandpromenaden. Bakom dessa två flermiljonsprojekt står privata aktörer och finansieringen uppges vara i hamn.
– De här satsningarna förstärker Gröningen och med golfen tillkommer ytterligare en aktivitet, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Jälminger (M).
– Staden och Kallisbadarna har hittat en bra gemensam nämnare för Kallis. Samtidigt öppnas området för allmänheten och en promenad skapas hela vägen, förklarar vice ordförande Bengt Larsen (S).
En byggnad på drygt 330 kvadratmeter ska uppföras med dam- och herravdelningar med omklädningsrum, duschrum, relaxavdelning och bastu. Förutsatt att vintern inte lägger hinder i vägen ska nya Kallis enligt kontraktet vara färdigt den 30 mars nästa år. Maria Jonason, projektchef på kommunala Kärnfastigheter, siktar på invigning till påsk i början av april.
I projektet ingår bland annat också ett handikappbad kombinerat med en kajakramp söder om Kallis. Dessutom förlängs trädäcket vid strandpromenaden förbi badhuset.
Slutnotan hamnar på 29 miljoner kronor. Förut har det talats om 25 och fördyringen har lösts genom omdisponeringar i kommunens budget.
Den planerade restaurangen är på 285 kvadratmeter ska byggas på trädäcket norr om badet. Dit flyttar Sillen & Makrillen som inte kan ligga kvar på sin nuvarande plats.
Ett tomträttsavtal för marken är på gång och restaurangens huvudägare Jesper Liljegren hoppas att bygget kan starta i oktober. Om allt går som tänkt blir det premiär till valborg.
Avsikten är att det i huvudsak ska bli en sommarrestaurang. Men Jesper Liljegren har samtidigt idéer om att förlänga säsongen och att till exempel servera julbord och att ha konferenser.
Initiativtagare till äventyrsgolfen är Sanna Sjöberg och Andreas Turesson som sedan 2009 driver en motsvarande anläggning på Ribersborg i Malmö. I fjor fick de nej av stadsbyggnadsnämnden till en föreslagen bana vid viadukten, bland annat på grund av närheten till järnvägen.
Tolv påkostade banor med konstgräs och olika hinder som bunkrar och vattendrag ska utformas på den 1 400 kvadratmeter stora anläggningen. Den ska också förses med en kiosk för enklare förtäring samt belysning och växtlighet för att skapa parkkaraktär. En bana av samma typ finns för övrigt sedan två år på Råå camping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar